DAZN Melihat Laluan Menjanjikan kepada Keuntungan di Eropah Tengah Selepas Menaikkan Kadar
Toto

DAZN Melihat Laluan Menjanjikan kepada Keuntungan di Eropah Tengah Selepas Menaikkan Kadar

Platform media sukan DAZN, yang baru-baru ini melancarkan buku sukannya sendiri , optimis tentang masa depannya. Selepas beberapa tahun bergelut, ia menjangkakan bahawa, sekurang-kurangnya di Eropah Tengah, ia akan mula Pengeluaran SGP Hari Ini membuat keuntungan dalam tempoh setengah tahun akan datang.

Bendera Switzerland, Austria dan Jerman
Bendera Switzerland, Austria dan Jerman – tiga negara di rantau DACH – di pinggir sungai. Penyiar sukan dan strim DAZN melihat momentum positif untuk perkhidmatannya di rantau ini. (Imej: Getty Images)
Secara khususnya, DAZN melihat wilayah DACH – Jerman, Austria dan Switzerland – semakin kukuh. Syarikat itu memberitahu media Jerman Süddeutsche Zeitung bahawa ia boleh menguntungkan di rantau ini dalam masa seawal 12 bulan atau sebanyak 18.

Walau bagaimanapun, keyakinannya tidak hanya berpunca daripada kerja keras dan pengembangan. DAZN baru-baru ini menaikkan harga langganannya, membolehkannya meningkatkan kesihatan kewangannya.

Tinjauan itu datang melalui perjanjian baharu yang telah dijaringkan oleh DAZN di Eropah. Ia memperluaskan perjanjiannya untuk bola sepak Bundesliga dan memegang kebanyakan hak di Jerman untuk Liga Juara-Juara UEFA. Ini adalah di atas hak yang dipegangnya untuk Liga Eropah EUFA, Piala FA, LaLiga Sepanyol dan lain-lain.

DAZN Masuk Zon DACH
Selain itu, 10 bulan lalu, ia menambah saluran daripada Sportdigital Fussball, penyiar TV berbayar di Jerman. Bagaimanapun, DAZN juga berbelanja besar untuk memperoleh perjanjian baharu itu.

Awal tahun ini, DAZN menggandakan harga langganan untuk perkhidmatan Keluaran Sidney penstrimannya di mana-mana. Di rantau DACH, harga meningkat dua kali ganda,  mencecah €29.99 (US$30.00). Walau bagaimanapun, ini bukanlah kenaikan kadar terbesar yang diperkenalkan oleh syarikat.

Pada Februari 2021, pelanggan Sepanyol membayar €9.99 (AS$10). Ini kemudian meningkat tiga bulan kemudian. Kini, mereka membayar €24.99 (US$25), 250% lebih. Di UK, harga meningkat 400% dalam setahun.

Sejak peningkatan ini, DAZN terus memburu lebih banyak tawaran penyiaran. Ia juga telah berjaya melanjutkan perjanjiannya dengan NFL dan menambah kandungan UEFA baharu di rantau DACH. Syarikat itu juga mempunyai perjanjian hak NFL di Kanada.

Pada Rebound
Masih tiada jaminan bahawa DAZN akan mencapai sasarannya. Ia berharap dapat menguntungkan dalam tempoh 18 bulan. Tetapi masih banyak kerja yang perlu dilakukan.

DAZN mengalami kerugian pada 2020, melaporkan kerugian $1.3 bilion untuk tahun itu. Syarikat induknya, Access Industries, menyelamatkannya, memberikannya $4.3 bilion dalam ekuiti baharu.

Pengembangan berterusan jejaknya mungkin tidak mencapai sasaran sepenuhnya. Walaupun DAZN mendapatkan tawaran penyiaran baharu, mereka tidak selalu memberikan pengguna tindakan yang cukup besar.

Sebagai contoh, perjanjiannya dengan NFL bermula dengan musim 2023 tetapi termasuk perkongsian penyiaran dengan saluran media NFL RTL. Bersama-sama, DAZN dan RTL akan menawarkan gabungan 170 permainan. Tetapi musim NFL biasa mempunyai 272 perlawanan.

Ini menyukarkan sesetengah pihak untuk mewajarkan titik harga kerana mereka akan terlepas banyak tindakan. DAZN membawakan permainan Khamis masa perdana dan permainan malam Ahad dan Isnin. Ia akan menambah satu Togel HK perlawanan awal dan satu perlawanan sepak mula lewat mulai tahun depan.

Terdapat juga faktor masa. Apabila pukul 4 petang di California, pukul 1 pagi keesokan harinya di Jerman. Seperti yang didedikasikan oleh peminat sukan, menarik sepanjang malam untuk permainan bola sepak mungkin sukar untuk dibenarkan.