Loteri NJ Menolak Twitter Selepas Iklan Muncul di Suapan Paramilitari Rusia Anti-Semitik
Toto

Loteri NJ Menolak Twitter Selepas Iklan Muncul di Suapan Paramilitari Rusia Anti-Semitik

Loteri New Jersey telah menggantung semua pengiklanan Twitter. Itu selepas iklan yang menghebahkan jackpot Powerball muncul dalam suapan yang menyokong organisasi paramilitari Rusia Far-Right.

Twitter
Elon Musk, pemilik baharu Twitter, berkata beliau adalah “pemuhal bebas Result SGP bersuara,” dan menyokong pendekatan lepas tangan mengenai penyederhanaan kandungan. (Imej: Reuters)
Suapan itu termasuk meme dan kartun anti-semitik yang menstereotaipkan dan merendahkan orang Yahudi, lapor NBC New York.

Empat puluh pusingan berturut-turut mencipta jackpot $2.04 bilion rekod dunia . Dan penambahan cabutan yang belum pernah berlaku pada hari Selasa menjana minat besar di kalangan media dan orang awam, apabila pengendali loteri negeri meningkatkan aktiviti promosi mereka.

Tetapi peletakan iklan loteri sebagai “tweet dipromosikan” dalam suapan yang mempromosikan perkauman dan ucapan benci akan menimbulkan persoalan tentang keupayaan Twitter untuk menyederhanakan kandungan di bawah pemilik baharu Elon Musk.

Hon untuk Ucapan Percuma
Musk telah berkata beliau adalah “ahli mutlak kebebasan bersuara,” dan dijangka menggunakan pendekatan lepas tangan terhadap kandungan yang menyinggung Keluaran SDY perasaan dan pandangan ekstremis di platform. Minggu lalu, dia mengumumkan pemberhentian hampir separuh daripada tenaga kerja Twitter.

Namun begitu, gergasi media sosial itu menggantung akaun pelampau Rusia, @x_WagnerLover_x, sejurus selepas dihubungi NBC.

Penyiar itu berkata ia menerima maklumat mengenai penempatan yang tidak sesuai daripada badan pemerhati internet iaitu “Coalition for a Safer Web.” NBC memaklumkan Loteri New Jersey, yang mengatakan ia sudah sedia maklum dan telah mengambil langkah untuk menangani situasi itu.

Loteri mengutuk apa-apa jenis antisemitisme, perkauman, etnik dan agama,” kata Missy Gillespie, jurucakap Loteri, dalam satu kenyataan kepada penyiar. “Pagi ini, sebelum menerima e-mel anda, Loteri telah menjeda semua pengiklanan Twitter berbayar kerana kebimbangan mengenai perubahan penyederhanaan kandungan.”

Beberapa kartun dan meme dalam suapan itu menggambarkan orang Yahudi dengan “ciri muka yang berlebihan dan stereotaip,” menurut NBC. Satu menunjukkan orang Yahudi sebagai tikus dan kecoak berlari di seluruh Eropah. Dalam satu lagi, stereotaip Yahudi ditunjukkan “mendalangi peperangan dari belakang skrin komputer.”

Menilai semula Twitter
Pihak Berkuasa Pembangunan Ekonomi New Jersey (NJEDA) juga berkata ia telah mengarahkan Twitter untuk menghentikan pengiklanan sambil menyiasat Togel Hongkong bagaimana peletakan iklan yang menyinggung itu berlaku.

“Memandangkan perubahan penyederhanaan kandungan yang diumumkan baru-baru ini di Twitter, kami, seperti banyak organisasi, sedang menilai pilihan kami untuk terlibat dengan platform pada masa hadapan,” katanya dalam satu kenyataan.